Qué és l'AVRFT?

 

 Qui som i què fem?

Som persones supervivents que hem sofert directament les represàlies d’un règim  que va practicar un genocidi planificat a les comarques de Tarragona, altres indrets de Catalunya i de l’Estat. Però també  som les esposes, fills, germans, néts, besnéts, nebots, amics,  i a la vegada víctimes també durant el franquisme, que volem homenatjar i dignificar la memòria dels nostres familiars morts durant aquest fosc període de la nostra història recent.

Un cop constituïda l’Associació de víctimes de la repressió franquista a Tarragona (AVRFT) i obtinguts els corresponents números de registre a la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, tenim la vocació d’aplegar el màxim nombre de familiars i amics de les més de 771 víctimes de la repressió franquista, que pertanyien a 137 poblacions de totes les comarques tarragonines. Aquestes persones varen ser inhumades, majoritàriament,  en fosses comunes al Cementiri de Tarragona.


També, i amb la mateixa empenta, volem trobar i recollir el màxim nombre de familiars de víctimes i de persones que van patir la repressió franquista a les comarques de Tarragona. Aquestes víctimes poden estar inhumades en cementiris i/o fosses dins o fóra dels mateixos.   

 

Al mateix temps volem senyalitzar els indrets de memòria que existeixen a tot Tarragona relacionats amb les víctimes de  la repressió franquista, i en favor dels valors republicans i democràtics d’aquells que lluitaren contra el feixisme i la dictadura. Indrets de respecte, homenatge i informació de les persones i els  esdeveniments que varen tenir lloc en aquell entorn.

 

Així mateix, volem explicar i difondre la història oblidada i ocultada oficialment durant dècades, tant en els centres educatius com en les cases dels mateixos que van patir les represàlies i llurs famílies.

 

Aquests projectes de divulgació històrica i de la difusió de les experiències viscudes per les víctimes, tenen la intenció de fer conèixer unes realitats en forma objectiva, narrades en primera persona o des de l’entorn immediat a les víctimes i que sovint no ha estat explicades o ho han sigut de manera tergiversada o malintencionada.

 

Cal conèixer les realitats no explicades, sobre tot per il·lustrar als més joves, i amb la voluntat d’aprendre dels esdeveniments per a  no tornar a repetir-los.